Suomalaiset ovat yhä onnettomampia parisuhteissaan – Professori on huolissaan: ”Rakastelulle löytyy aikaa harvemmin” Väestöliitto ottaisi parisuhteiden onnellisuuden poliittiselle agendalle

Tämän päivän Hesarista löysin ajankohtaisen aiheen… Naisena joka tarvitsisi enemmän seksiä elämään otsikko itsestään jo puhutteli

Parisuhteisiin ja seksiin erikoistunut tutkimusprofessori Osmo Kontula on huolissaan. Suomalaiset ovat yhä tyytymättömämpiä seksuaalielämäänsä.

Tämä käy ilmi tuoreesta Perhebarometrista, joka on Väestöliiton säännöllisesti ilmestyvä katsaus suomalaisiin perheisiin ja parisuhteisiin. Siitä selviää, että myös parisuhteessa koettu rakkaus on vähentynyt.

Suomalaisten onnellisuutta pitäisi edistää auttamalla parisuhteiden säilymistä ja syntymistä. ”Kumppani kaikille” ja ”parisuhteessa päätös säännöllisestä rakastelusta”, linjaa Perhebarometri parhaita keinoja lisätä kansakunnan onnellisuutta.

Parisuhdeonnella ja tyydyttäväksi koetulla seksuaalielämällä on Perhebarometrin mukaan vahva yhteys.

Tyytymättömien osuus on noussut edellisestä, vuonna 2007 tehdystä mittauksesta kymmenellä prosenttiyksiköllä. Samaan aikaan myös parisuhteessa koettu rakkaus väheni noin kymmenen prosenttia.

”Tätä selittää samanaikainen yhdyntämäärien lasku. Rakastelulle löytyy aikaa aiempaa harvemmin”, Kontula sanoo.

Suurin osa parisuhteissa elävistä kokee silti liittonsa yhä vähintään melko onnelliseksi. Melko onnellisissa parisuhteissa yhdyntöjä on Perhebarometrin mukaan noin kerran viikossa.

”Yhdyntöjen määrä ei ole kuitenkaan tärkein parisuhteen onnellisuuden mittari. Koskettaminen ja keskusteluyhteys ovat tärkeämpiä”, Kontula korostaa.

Vaikka avoimuus yhteiskunnassa on lisääntynyt ja julkisessa keskustelussa rikotaan tabuja, avoin keskustelu seksuaaliasioista oman kumppanin kanssa on vaikeutunut.

”Näin on käynyt, vastoin oletuksia. Puhe oman kumppanin kanssa ei olekaan helppoa”, pohtii Kontula.

Fyysiset hellyydenosoitukset mittaavat selkeästi parisuhteen onnea. Perhebarometrin mukaan 39 prosenttia pareista suutelee päivittäin.

Barometrin mukaan suomalaisista miehistä ja naisista peräti 90 prosentilla on parisuhde.

”Kun mukaan otetaan kaikki erillissuhteessa elävät, yksinäisten määrä ei ole kovin suuri. Vain kymmenen prosenttia on ilman kumppania”, barometrin tehnyt Kontula kuvaa.

Rakkaussuhteella on ihmisen onnellisuudelle valtava merkitys, vaikka kumppanit asuisivat eri osoitteissakin.

”Trendi on se, että entistä harvempi haluaa elää yksin. Halu sitoutua on selkeästi lisääntynyt”, Kontula sanoo.

Pahiten yksinäisyys koettelee yksineläviä keski-ikäisiä miehiä, joista joka toinen koki itsensä yksinäiseksi ja joista jopa 70 prosenttia ei pitänyt elämäänsä onnellisena.

Parisuhdetta ei tavoitella turhaan. Se on tutkitusti hyvä resurssi koko elämän onnellisuutta ajatellen.

”Se, kuinka onnelliseksi kokee elämänsä, on hyvin vahvasti sidoksissa siihen, kuinka onnellisessa parisuhteessa kokee elävänsä”, Kontula tiivistää.

”Rakkaus on parasta lääkettä yksinäisyyteen ja onnellisuus pitäisikin nostaa poliittiselle agendalle. Parisuhteiden solmimiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen tarvitaan yhteiskunnan tukea”, Kontula perää.

Julkiselta sektorilta tukea ei juurikaan löydy. Järjestöt ja yksityiset ammatinharjoittajat tekevät voitavansa.

”Usein tarvitaan seksuaalineuvojan tai parisuhdeterapeutin apua kommunikoinnin käynnistämiseen. Yhteiskunta ei ole kuitenkaan ottanut vastuuta näistä palveluista”, Kontula toteaa.

Väestöliiton Perhebarometri 2016 Lemmen paula, Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena käsittelee suomalaisten parisuhteiden onnellisuutta ja seksuaalista tyytyväisyyttä siinä.

Tulokset perustuvat vuonna 2015 toteutettuun FINSEX-kyselyyn, johon vastasi 2 150 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Kysely oli viides ja ensimmäinen niistä tehtiin 1971.

Viitattu 1.11.2016

http://www.hs.fi/kotimaa/a1477969992242

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s